Tegeltija: Preklinjem vas da prekinemo sa ovom glupošću

Problem sa sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje i dalje stoje neiskorištena na računu kod Centralne banke BiH komentarisao je poslije današnje sjednice Vijeća ministara predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je na pitanje novinara “ko koči odluku o njihovoj raspodjeli” prvo pojasnio da to više nisu sredstva MMF-a, već alada Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko.

“Na ta sredstva oni već plaćaju kamate i njihove obaveze teku. Ta sredstva se nalaze na računu Centralne banke, a dokad će to tako biti ja vam na to ne mogu odgovoriti. Nekoliko sam puta ponovio svoje stajalište da Centralna banka ima sve što je potrebno da bi ta sredstva isplatila jer ima potpisan memorandum sa onima kojima treba isplatiti sredstva”, kazao je.

Očigledno je, kaže Tegeltija, da se guverner ne slaže sa tim stavom, da ima podršku i da ih želi uplatiti.

“To je isto kao kad vi dobijete od nekoga novac, a bankama vam neće da ih isplati. Razmišljajte kako bi se vi ponašali”, slikovito je pojasnio predsjedavajući VM.

On je kazao i kako je spreman prihvatiti bilo kakvu odluku koju bi usuglasili bošnjački i hrvatski ministri, čak je spreman, kaže, da je i on predloži.