Ovako je Biden devedesetih pričao o BiH

Kako su se bližili američki predsjednički izbori tako su video snimci Joa Bidena iz devedesetih godina kako kao senator govori o stanju u našoj zemlji počeli da se pojavljuju i postali pravi hitovi na društvenim mrežama.

 

 

 

 

U jednom obraćanju on govori o činjeničnom stanju koje je dovelo do genocida u Srebrenici.

“Želim posjetiti prisutne da je razlog što su UN posmatrači bili u Srebrenici je da su Ujedinjene nacije došle i razoružale, ne samo da nismo b. vladi dozvolili da se naoružava nego smo postojeće oružje oduzeli. Ušli smo u Srebrenicu s UN-om i razoružali Muslimane i Hrvate, a zauzvrat smo im obećali zaštitu”, govorio je emotivno Biden.A kad su Holanđani pozvali NATO urade, gospodin Akashi je rekao ne, nastavio je novi američki predsjednik, tada senator Delawerea.

“Srbi su došli pred kapiju, srušili je, i ti se ljudi nisu imali čime odbraniti. Kao što je rekao senator iz Arizone, oni sada stoje po strani i gledaju. I to nije krivica tih holandskih ‘plavih šljemova’, to je krivica Kontakt grupe, To je krivica Zapada”, kazao je Biden.

Trebamo pod hitno dići embargo, nastavio je, dostaviti oružje u vrijednosti od 50 miliona dolara.

“Bio sam u Tuzli kad se ovo dogodilo, gledao sam kako dolaze kamioni krcati ženama i djecom. Mislio sam da slave jer su djecu držali iznad glave. U kamionu su bila tijela troje djece koja su se ugušila. Ležala su na dnu ovih stočnih vagona,vagona Aušvica iz 1995. godine. Neka se Zapad stidi”, kazao je Biden.

 

Jedan video podijelio je i novinar i politički analitičar Mirnes Kovač napisavši i kako “bi Sarajevo trebalo imenovati jedan trg, ulicu ili šetalište po predsjedniku Josephu Bidenu zbog svega što je učinio za Bosnu i Hercegovinu”. On je predložio da to bude Vilsonovo šetalište.
(Klix)