Mektić oštro američkom ambasadoru: Nemoćan si, ne možeš ništa a to znaš i sam

Podsjetimo, povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da treba reformirati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.”Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO-u, ona u tom smjeru neće ni ići i to je jasno”, rekao je Dodik novinarima u Stanarima.
Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.
“I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti”, rekao je Dodik.
“Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave”, rekao je Dodik.
On je istaknuo da Sjedinjene Američke Države jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez saglasnosti RS-a ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.
“Vjerujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo – ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH”, rekao je Dodik.
On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta, koji su primarni činioci.
“Dakle, ako želite mijenjati Ustav, prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta pa tek onda da to ide u parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu”, rekao je Dodik.
Nakon svega, na društvenim mrežama oglasio se i bivši ministar sigurnosti BiH, a danas državni parlamentarac Dragan Mektić, piše „Slobodna Bosna“.
„Ambasador Nelson bespotrebno dodaje ulje na vatru u BiH, a i sam zna da nije moćan da to uradi niti da iza njega stoji njegova država. Zato, nemoj nas za*ebavati i dalje komplikovati odnose ovdje. Primaj bogovsku platu i uživaj“, poručio je Mektić.
(SB)