SRBI DOTAKNULI DNO: Komentar žene o pacijentkinji koja je u Areni slikana dok se presvlači je bolest

Bolnica je utočište. Mesto u kojem je čovek najranjiviji u životu. Nema žene koja se bar 50 puta neće skinuti pred doktorima. Dok je devojčica, dok je trudnica, tokom porođaja, kada postane majka, na pregledima, operacijama. Bolnica je mesto u kojem nema stida.

Osoblje je to nebrojeno puta sve već videlo. Ljude slabe, krvave, uplakane, preplašene. U bolnici smo, kao što joj ime kaže, jer nas nešto boli. Jer želimo da nam bude bolje. Tu je ogoljeno ono najljudskije u nama. I onda čuješ da je neki primitivac slikao ženu koja se presvlačila u bolnici u Areni. Koji je potpuno prirodan trenutak istrgao iz konteksta i izvrgao ruglu.

Ta žena je i dalje tamo. Bolesna. Njena slika za to vreme kruži internetom. Šta je u glavi osobe koja se nalazi okružena ljudskom patnjom i još se na ovaj način usudi da je uveća? Žensko telo se toliko često eksploatiše, omalovažava, kritikuje. Zar jedna žena nije bezbedna ni u bolnici? Fotografija je načinjena sa visine, dok je osoba u svojoj “kockici” mislila da ima trenutak privatnosti. “Fotograf” je dotakao dno dna.

Neko je kao bolesni voajer špijunirao pacijentkinju pored koje stoji infuzija i slikao je jer ima velike grudi. Zamislite koliko taj koji je držao telefon ima malo vaspitanja. Nije mu palo na pamet dok joj je slikao grudi da ta žena ima i lice koje je otkrio celoj državi. Da ima ime i prezime. Porodicu. Osećanja. Da možda živi u sredini u kojoj se plaši i da kaže da ima kovid, a sada je njena intima podeljena po svakom kutku zemlje.

Dva komentara na ovaj slučaj posebno su bolna. Jedan, da bude još poraznije, pripada jednoj ženi.

Autor komentara je ženska osoba, ali smo mi njoj sakrili identitet. Žena osuđuje bolesnu ženu što se “eto tu namestila da bude slikana”. Još se usudila da bude i bolesna i lepa.

Ove reči su podjednako štetne kao i komentar čoveka koji je slikao pacijentkinju dok se presvlačila. On je napisao “lepša strana kovida”.

Možda njemu i izopačenim umovima poput njegovog. Ovoj nesrećnoj ženi sigurno nije lepo, a takvi komentari su bolest za sebe.