ŠTA MISLITE VI O OVOM: Pogledajte kako je Dino Merlin čestitao Dan državnosti BiH…

Na društvenim mrežama Facebook i Twitter, povodom Dana državnosti BiH oglasio se najpopularniji bosanskohercegovački pjevač i kantautor Dino Merlin.

– Jedna si jedina, Moja domovina. Jedna si jedina Bosna i Hercegovina. Sretan Dan državnosti – napisao je Merlin na Twitteru.

Na Facebooku Merlin je napisao kako slavi današnji praznik te je čestitao svima uz tekst himne “Jedna si jedina” čiji je autor upravo on, a na instrumentalu sevdalinke “S one strane Plive”.

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek’ te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina.

Sretan Dan državnosti, napisao je na Facebooku Merlin ispod teksta himne.

Ova je himna bila usvojena 24. novembra 1995. godine i bila je aktuelna sve do 1998. godine kada je zamijenjena današnjom himnom BiH Intermezzo.

Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH su u skladu s Ustavom države

Ustavni sud BiH na sjednici 6. jula 2017. odbacio apelacije 30 poslanika NSRS-a o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti RBiH i 25. novembra Danom državnosti RBiH uslijedio je nedugo nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Odlučujući u predmetu broj U 18/16, Ustavni sud BiH je odbio kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH. Ustavni sud je utvrdio da je Zakon u skladu s dijelom preambule Ustava BiH koji glasi: “Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani BiH ovim utvrđuju Ustav BiH“ članovima I/2. i II/4. Ustava BiH, članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1.1. i članom 2. stav (1) tačke a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Dalje, odlučujući u predmetu broj U 22/16, Ustavni sud BiH odbio je kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH. Utvrđeno je da navedene odredbe nisu u suprotnosti s članom II/4. Ustava BiH u vezi s članovima 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

faktor.ba