SAOBRAĆAJ POTPUNO OBUSTAVLJEN NA PUTU SARAJEVO-TUZLA| Nakon sudara kamiona i auta situacija je veoma teška: Ima p…

Najmanje jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nesreći koja se u poslijepodnevnim satima dogodila na magistralnom putu M-18 na dionici Olovo – Kladanj u mjestu Paklenik.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba su izjavili da su u nesreći učestvovali teretno motorno vozilo i putničko motorno vozilo te da je jedna osoba prevezena u obližnji Dom zdravlja.

Stepen povreda još uvijek nije poznat, a zbog uviđaja koji je u toku, saobraćaj se nakon završetka uviđaja odvija nesmetano.

U protekloj 2016. godini dogodilo se ukupno 39.543 saobraćajne/prometne nezgode od kojih je zabilježeno 7.716 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 31.827 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 321 lice/osoba, dok je 11.188 lica/osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede.

Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda (oko 32,7%), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, zatim saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima/uvjetima saobraćaja/prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

SAOBRAĆAJNE/PROMETNE NEZGODE U BIH

U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona), na bosanskohercegovačkim putevima/cestama u protekloj 2016. godini dogodilo se ukupno 39.543 saobraćajne/prometne nezgode od kojih je zabilježeno 7.716 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 31.827 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 321 lice/osoba, dok je 11.188 lica/osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede. U tabeli 1. dat je detaljan prikaz ukupnog broja saobraćajnih/prometnih nezgoda u BiH i Distriktu Brčko za period 2013.- 2016.godina.