Procurio dokument: RS plaćala američkoj firmi za lobiranje, evo koliko i za šta tačno

Za 80.000 dolara mjesečno Republika Srpska unajmila je američku advokatsku kompaniju za lobiranje “McGinnis Lochridge” kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima.

U povjerljivom dokumentu, odnosno pismu namjere, koje je objavilo američko ministarstvo pravde potpisnici dokumenta su ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Luc (Lutz).

U dokumentu se navodi da su predviđanja kompanije kako će Vladi Republike Srpske pomagati u sljedećim pitanjima: Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Uredu visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, OSCE-a, Evropske unije, Vijeća Evrope i drugih.

Osim toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa bit će da savjetuje po pitanju odnosa s međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike Srpske i Bosne i Hercegovine s ustavnim okvirom BiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, prema podacima pisma namjere, ”McGinnis Lochridge LLP” savjetovat će Vladu Republike Srpske po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS s evropskim standardima u vezi s pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje Republike Srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

– Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno – navodi se u dokumentu koje je objavilo američko ministarstvo pravde.

Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju s takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evrope američki advokat Martin Luc, koji je s RS potpisao sporazum, naveo je kako on ne može komentirati svoj rad za bilo kojeg klijenta.