OVO SE U BiH NE PAMTI: Pogledajte šta su ROBIJAŠI IZ ZENICE uradili za Dan državnosti BiH…

Fudbaleri Čelika na Bilinom polju igraju meč protiv Krupe.

Čelik je u nezavidnoj situaciji i bodovi protiv neugodnog protivnika bili bi zlata vrijedni.

Zeničani imaju i podršku s južne tribine. “Robijaši” su u čast Dana državnosti kreirali plavo-žutu dimnu zavjesu i tako na prigodan način obilježili praznik.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu.

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda

Povodom Dana državnosti je za danas predviđen niz ceremonija i manifestacija kojima će se obilježiti ovaj praznik.

Svim čitateljima Bportala čestitamo Dan državnosti BiH uz nadu da će se ovaj praznik u budućnosti jedinstveno obilježavati na teritoriji cijele države.