Evo šta planiraju za septembar i polazak djece u školu

Podjelom učenicima uvjerenja o postignutom uspjehu okončana je školska 2019/2020. Mnogi će se složiti – jedna od najtežih školskih godina od kraja devedesetih u BiH. Online nastava koja je uspostavljena proglašenjem pandemije koronavirusa 13. marta pokazala je mnoge dobre i loše stvari našeg obrazovanja. S obzirom na lošu epidemiološku sliku u KS-u, već se sve glasnije govori o mogućnosti da djeca i u septembru ne sjednu u školske klupe, nego da školska godina počne online.

Đaci prvaci

– Jedna od aktivnosti koju ćemo vrlo brzo početi je kvalitativna i kvantitativna analiza online nastave, na osnovu čega ćemo utvrditi sve dobre i loše strane. Za septembar aktivno pripremamo dva scenarija. Jedan je da naši učenici krenu u redovnu nastavu kako bi i đaci prvaci imali svoj prvi, pravi školski dan, ali razvijamo i plan za online početak nastave koji bi sigurno bio drugačiji od ovoga što je iza nas. Pokušavamo naći modus koji bi bio prihvatljiv i za roditelje, nastavnike i za učenike. Tri mjeseca online nastave koji su iza nas predstavljali su iznimno opterećenje za učenike. Pokušavamo pronaći modus u najboljem interesu učenika, kazao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, koji naglašava da se ipak svi nadaju da će epidemiološke mjere omogućiti redovan nastavni proces.

Međutim, ukoliko bude suprotno, Ministarstvo će biti spremno. Organizovat će se priprema nastavnika koji već imaju iskustvo, a jedini problem predstavlja količina sadržaja.

– Na tome ćemo raditi kako bismo dobili optimalan nastavni plan i program. Bez obzira na ove probleme, na koje niko od nas nije imao utjecaja, potrebno je raditi na nastavnim programima i planovima, dodao je Krivić.

Vijeće roditelja KS-a je kontinuirano pružalo podršku svim uključenim u ovaj proces kako bi se problemi otklonili što brže i kako bi svako dijete imalo iste uslove za praćenje nastave. Osluškivali su dešavanja na terenu i predlagali rješenja.

– Udruženje vijeća roditelja KS-a je zauzelo stav da se odmah treba pristupiti kvantitativnoj i kvalitativnoj analizi online nastave u KS-u. Jedino na taj način ćemo moći imati relevantan prikaz stanja. Nažalost, online nastava nije bila izbor, već jedino rješenje u ovakvoj situaciji. Moj stav je da je moglo i moralo biti puno bolje od onoga što smo vidjeli na terenu. Humanitarne akcije prikupljanja tableta i laptopa, kako bi se djeci obezbjedilo osnovno sredstvo za prisustvovanje nastavi, različite online platforme koje su koristile škole u KS-u, proizvoljni sistem ocjenjivanja online nastave samo su neki od primjera gdje se sistem nije pokazao kako je trebao, kaže Vahidin Đaltur, predsjednik Vijeća roditelja KS-a, i dodaje da su dobre strane online nastave činjenica da imamo alternativu koju možemo koristiti i u narednom periodu, odnosno u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka, virusa i sl.

Loše strane

Đaltur naglašava da loše strane što prije treba ispraviti i kreirati jedinstvenu platformu obrazovanja osnovnih i srednjih škola, kurikulume za online nastavu, jedinstven sistem ocjenjivanja itd.

– Učenici su mnogo izgubili na znanju tokom online nastave. Dovoljno je da samo uzmemo interaktivne predmete, matematiku, fiziku, hemiju, strane jezike, gdje je potrebno da učenik vidi i čuje nastavnika. Nažalost, samo mali broj nastavnika se snašao i uspio da u nekoj mjeri održi kvalitet nastave, kaže Đaltur koji smatra da do septembra, odnosno početka nove školske godine treba napraviti jedinstven plan i program, sistem ocjenjivanja online nastave, jedinstvenu platformu, edukaciju nastavnog kadra i još mnogo toga.