Otkriveno o čemu je Dodik pričao sa Srbima u Istočnom Sarajevu i bizarno je

D.Ć./Klix.ba
D.Ć./Klix.ba

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak koji je organizirao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik sa brojnim političarima, ali i zaposlenim službenicima u institucijama BiH.

Iako je poslije sastanka rečeno da je primarna tema sastanka bila da se Srbi zaposleni u institucijama BiH informišu o usvojenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno da se razjasni šta će podrazumijevati blokiranje u odlučivanju, evidentno je da su i neke druge teme bile prisutne.

Naime, na papiru koji je Milorad Dodik držao u rukama nakon što je završio sastanak, i dok je održavao press konferenciju, primjetan je jedan zanimljiv detalj. Naime, cijeli jedan veći pasus je posvećen Irskoj i Sjevernoj Irskoj.
Konkretno na papiru je ispisano nekoliko rečenica koje govore o trenutnom položaju Irske i Sjeverne Irske, njihovog međusobnog odnosa i navodne težnje da te zemlje postanu ujedinjenje. Potom slijede rečenice koje objašnjavaju ko i u kojem slučaju može raspisati referendum za ujedinjenje Irsker i Sjeverne Irske. Sve se dovodi u kontekst nedavno okončanog Brexita.

S obzirom da je Milorad Dodik taj papir imao kod sebe nakon okončanog sastanka u Istočnom Sarajevu, vrlo je izvjesno da je prisutnima u sali govorio i o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, očito praveći paralele o opcijama, težnjama i idejama za ujedinjenje, želeći RS uporediti sa Sjevernom Irskom. To upravo i odgovara aktuelnoj temi u BiH, odnosno Dodikovim najavama da će jednog dana pokrenuti pitanje otcjepljenja entiteta Republika Srpska iz BiH i ujedinjenje sa Srbijom.

Čak je nedavno na sjednici NSRS-a svoj govor počeo riječima “Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su uglavnom političari iz SNSD-a, ali i čelnici pojedinih državnih institucija poput čelnika VSTV-a Milana Tegeltije, predsjednika Centralne izborne komisije Branka Petrića. Također na sastanak su došli i Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Predrag Kovačević…