“Za Srpsku je to neprihvatljivo, budu li Bošnjaci insistirali, javno vam obećavam šta će se desiti”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će sutra u Briselu razgovarati o formiranju vlasti u BiH. – Formiranje vlasti je već degutantna tema. Ozbiljna šteta je napravljena čitavom društvu i RS trpi zbog neformiranja vlasti, ali niko ne mora da računa da je nama vlast toliko privlačna da bismo uništili institucije manjeg bh. entiteta – poručio je Dodik.

Naglasio je da treba odbaciti uslovljavanje u procesu formiranja vlasti i upozorio da će SNSD, ukoliko to potraje izvjesno vrijeme, javno reći da ne želi da bude dio vlasti.

– Uslovljavanje su prihvatili neki predstavnici međunarodne zajednice priklanjajući se bošnjačkim naporima da nametnu određene odluke koje bi trebalo da budu donesene u vezi s nacionalnim godišnjim planom za NATO (ANP). To i ne može biti nacionalni plan, jer u BiH žive najmanje tri naroda – rekao je Dodik.

Ponovio je da je Republika Srpska protiv članstva u NATO-u, da neće prihvatiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u ovom savezu niti slanje ANP-a.

– Određene oblike saradnje s NATO-om već imamo, to ima i Srbija, pa čak i Rusija i u tom obliku nam saradnja ne predstavlja problem. Ali, da uradimo bilo šta što bi ličilo na ANP, za nas je neprihvatljivo i mi to nećemo uraditi. Ukoliko oni misle da treba da istrajavaju na tom zahtjevu, onda neka biraju druge partnere. Neki iz Republike Srpske su se ohrabrili da to urade. Mi vodimo principijelnu i jasnu politiku koja ne ostavlja dilemu. Sigurno to nećemo uraditi – jasan je Dodik.

Dodao je da ostaju otvoreni za razgovore ukoliko druga strana želi da implementira izborne rezultate, ali da ljudi iz SNSD-a gube interes za učešće na nivou BiH kako vrijeme prolazi.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović sastat će se sutra u Briselu s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvat će oproštajnoj večeri koju za lidere zapadnog Balkana priređuje visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini