Veliki problem za Federaciju – ovaj čovjek ŽELI DA SE RS OTCJEPI

Ministar infrastrukture i saobraćaja Austrija Norbert Hofer imenovan je na sjednici Predsjedništva Slobodarske partije (FPO) Austrije za novog lidera te stranke. Hofer je preuzeo vodstvo nakon što je Heinz – Christian Strache zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve funkcije.

Inače, Hofer je bio bio kandidat za predsjednika Austrije, ali je pobjedi u konačnici odnio Alexander Van der Bellen.

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti rekao da ima razumijevanja:

“Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda -, onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti“, kazao je on tada.

Na idućoj sjednici nadležnih tijela stranke, koja će biti održana poslije izbora za Evropski parlament, odluka Predsjedništva biće formalno potvrđena, saopćeno je iz FPO.

U saopćenju se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurza, bude smijenila Herberta Kickla sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova stranke podnijeti ostavku.

Sve odluke u Predsjedništvu, kako se ističe, donesene su jedinstveno, a Štraheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad.

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se riječi koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe i doskorašnji potpredsjednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje.