Dodik: Znate li vi uopšte šta je VSTS i šta rade stranci

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas u Istočnom Sarajevu da su Sud, Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH vanustavne institucije, nametnute od strane međunarodne zajednice i manipulisanim kompromisom.

– Tih institucija nema u Ustavu BiH i one su strana tela u ustavnopravnom sistemu BiH – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da ne podržava današnje proteste građana protiv VSTS i njegovog predsednika Milana Tegeltije jer smatra da je reč o manipulaciji, s obzirom na to da se zna ko su organizatori tog skupa i činjenicu da nema ni dozvole za njegove održavanje.

– Ovde je reč o nečem širem, o manipulaciji i pokušaju podrivanja ovakvog sistema u kome se nekome ne sviđa VSTS i ne sviđa se ko je glavni tužilac BiH, pa hoće da promeni praksu i devalvira VSTS, te satanizuje i kriminalizuje tužilačku strukturu koja nekome ne odgovara – dodao je Dodik.

On je rekao da razume frustriranost građana neefikasnim radom pravosuđa u BiH, jer i on lično smatra da je taj projekat apsolutni promašaj u kojem dominiraju i određene sekte i klanovi.

Upitao je i kako je moguće da veću odgovornost imaju članovi VSTS, koji biraju sami sebe, od članova parlamenta, kako je to praksa u Evropi i svetu.

Prema njegovim rečima, o svim malverzacijama i nedostacima u radu VSTS, o kojima govori već desetak godina, juče su svoj decidan stav izneli i Delegacija EU, OEBS i Ambasada SAD u BiH.

– Zašto se stranci petljaju u naše unutrašnje stvari? Zašto je VSTS mesto utvrđivanja sudske i tužilačke odgovornosti, a nije parlament? – pita Dodik.

On smatra da je neko namerno napravio nakaradan pravosudni sistem, koji ne može uspeti u BiH.

Blic.rs