“To što je uradila Srbija je šteta za BiH”

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prokomentarisao je za Klix.ba odluku da bivši počasni konzul BiH Aleksandar Nikolić bude imenovan za počasnog konzula Srbije u Izraelu, kazavši kako vjeruje da će biti od velike koristi za tu zemlju kao i za cijeli region.
Ulaskom novih članova Predsjedništva BiH u novembru prošle godine odmah je došlo i do “sječe” kadra u diplomatsko-konzularnoj mreži naše države. Krajem decembra 2018. godine s pozicije počasnog konzula BiH u Izraelu razriješen je Aleksandar Nikolić.

“Drago mi je što je Nikolić počasni konzul Srbije u Izraelu, jer je riječ o čovjeku s izuzetnim vezama u strukturama vlasti i uopće u izraelskom društvu. Vjerujem da će radeći za Srbiju biti u koristi i za cijeli region”, rekao je Crnadak.

Naveo je kako je neobično da je Predsjedništvo BiH, na inicijativu gospodina Dodika, krajem 2018. godine smijenilo Nikolića.

“Ako je dobar za Srbiju, postavlja se pitanje šta je problem da bude počasni konzul BiH. Da li je problem što je svojevremeno otvoreno govorio o problemima u funkcionisanju predstavništva RS u Izraelu ili neki drugi lični problem koji Dodik ima sa njim. Ne znam u čemu je problem. Veliki je znak pitanja”, istakao je Crnadak za Klix.ba.