Stevandić: Kako te nije sramota, isti si kao Bakir!

Predsjedavajući Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak vodi “politiku koja nema veze s Narodnom skupštinom Republike Srpske” te da je njegov stav o članstvu u NATO-u isti kao i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Stevandić je naglasio da se ni počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nije držao Rezolucije o vojnoj neutralnosti nego je u planu sigurnosne politike unio kretanje prema NATO-u.

– Bilo je očekivano da Crnadak i svi oni koji ne poštuju akte Narodne skupštine, vode politiku koja nema veze s Narodnom skupštinom. Njih na tim funkcijama ne drži Narodna skupština nego Bakir Izetbegović. Prema tome, oni imaju isti stav o NATO-u kao i Izetbegović – izjavio je Stevandić komentirajući činjenicu da je Ministarstvo vanjskih poslova u planu rada za iduću godinu navelo da će biti uključeno u aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u iako je RS zvanično protiv toga.

Naglasio je da je, umjesto demagogije, potrebno javno progovoriti o tome da bi ti ljudi bili potpuno delegitimisani kao politički faktor u RS.

“Glas Srpske” danas piše da ministar inozemnih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak ne mari za vojnu neutralnost te da u prilog tome govori činjenica da je Ministarstvo vanjskih poslova sačinilo plan rada za 2020. godinu u kojem se navodi da će biti uključeno u aktivaciju MAP-a iako je RS zvanično protiv toga.

Planirano je da za razvoj političkog dijaloga s NATO-om bude potrošeno 3.057.338 KM.