Siniša Karan: Spisak? SPISAK neistomišljenika? Hitno zovite Dodika

Predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da Savjet nema spiskove političkih neistomišljenika koji su prijetanja ustavnom poretku Srpske.

– Apsolutne su neistine da postoje spiskovi političkih neistomišljenika. Savjet se nije, niti će se baviti ovakvim stvarima – rekao je Karan, povodom pisanja pojedinih medija da je uloga Savjeta da progoni političke neistomišljenike.

On je podsjetio da je Savjet formirao predsjednik Republike Srpske na osnovu ustavnih ovlašćenja.

– Savjet je fomiran kao stručno i savjetodavno tijelo predsjednika Republike Srpske. Dakle, ništa manje niti više od ovog okvira. Osnovi cilj osnivanja jeste razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak Srpske i ostvarivanje njegove zaštite – precizirao je Karan.

On je istakao da Savjet prati i razmatra stanje u ostvarivanju ustavne pozicije i onoga što je nadležnost Republike Srpske i njenih institucija.

– U tom smislu ćemo informisati predsjednika Republike i naše institucije. Savjet će se baviti predlaganjem potrebnih mjera da bi bio usklađivan i usmjeravan sistem zaštite ustavnog poretka Srpske, vršiti analize i istraživanja, te pripremati dokumente o ugroženosti ustavnog poretka – kaže Karan.

On je naglasio da će se Savjet baviti prepoznavanjem prijetnji koje utiču na ustavni poredak.

– Sve mimo ovoga neće biti metod ni način rada Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Nažalost, pojedinci su, netačnim navodima o radu Savjeta, na populistički način, jeftin i proizvoljan htjeli da povećaju svoju političku cijenu. Rad Savjeta je u skladu sa zakonom, ustavan, a djelovanje javno i transparentno – zaključio je Karan.