OVAKAV NAPAD BIH NE PAMTI| Napali i povrijedili dvojicu policajaca: Revolverašima iz Tešnja u pritvoru…

Banjalučki Okružni sud produžio je pritvor Benjaminu Ćosoviću (22) i Mustafi Hasanbašiću iz Tešnja za još dva mjeseca, rečeno je u tom sudu. Mjere pritvora određene su do 10. juna.

Pritvor je produžen zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili više, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja.

Mjere pritvora produžene su i zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda ili uznemirenosti javnosti.

Ćosović je osumnjičen za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela u vezi sa pokušajem teškog ubistva u sticaju sa krivičnim djelom sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

On je 9. marta u mjestu Miljkovac kod Doboja, zajedno sa Hasanbašićem pucao na policiju, nakon čega je u fizičkom obračunu jedan policajac teže, a jedan lakše ranjen.

Policija je uspjela da savlada Ćosovića, koji je, takođe, zadobio povrede, nakon čega je prevezen u dobojsku bolnicu, dok je Hasanbašić pobjegao, ali je, nakon višesatne potjere, uhapšen sljedećeg dana oko 16.15 sati u mjestu Jablanica kod Maglaja.

Hasanbašić je tokom bjekstva od jednog taksiste oteo automobil “škoda oktavia” i pobjegao prema planini Ozren, gdje je ostavio automobil i nastavio prema Federaciji BiH gdje su ga uhapsili pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć, Ćosović je 10. marta pokušao pobjeći kroz prozor iz dobojske Bolnice, u čemu je spriječen.

Hasanbašić i Ćosović su nakon hapšenja predati Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, a potom Okružnom sudu u Banjoj Luci koji im je odredio jednomjesečni pritvor, a koji je produžen za još dva mjeseca.

Faktor.ba