“Ako se ne povučete FEDERACIJA NEĆE IMATI IZBORA”: Alarmantno u parlamentu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj sjednici zaključke povodom najava o formiranju rezervnog policijskog sastava u Republici Srpskoj. Nakon višečasovne burne rasprave izglasani su zaključci kakve je 23. aprila donijela Komisija za bezbjednost i za njih su glasali svi prisutni poslanici, osim HDZ-ovih koji nisu prisustvovali glasanju.

Tokom rasprave potpredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) izjavio je da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

Zaključcima se traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Kancelarije viskog predstavnika da “zbog narušavanja bezbjednosti i uznemirenosti građana BiH” odmah i neodložno zaustavi “antidejtonske aktivnosti” na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Od nadežnih državnih institucija parlament traži procjenu bezbjednosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Parlament poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti bezbjednosti svih građana, navodi se u zaključcima.