NOVI ZAKON U BiH: Evo kakve penzije očekuju demobilisane borce

Prema izmjenama, demobilisanim borcima, kojima je inače dupliran ratni staž, svaka godina provedena u vojsci nosila bi jedan umjesto sadašnjih pola boda. Tekst izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojim bi se demobilisanim borcima omogućile i više penzije, čeka na očitovanje premijera FBiH Fadila Novalića i dopremijerke i ministrice finansija Jelke Milićević. Upućen im je prije nekoliko mjeseci.

Urgenciju da se izmjene ovog zakona što prije pošalju ka Vladi FBiH prošle sedmice uputili su federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i predstavnici boračkih udruženja.

– Nadamo se da će se to brzo razmatrati na Vladi. Ne vidim u ovom trenutku ništa sporno u izmjenama Zakona. Otvoreni smo za eventualne korekcije – kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Prema izmjenama, demobilisanim borcima, kojima je inače dupliran ratni staž, svaka godina provedena u vojsci nosila bi jedan umjesto dosadašnjeg pola boda.

Također, pripadnici oružanih snaga bi bili izuzeti iz dijela Zakona i PIO koji govori o kaznenim poenima za svaku godinu koju ranije odu u penziju. Treća važna izmjena se odnosi na to da će se povredom na radu smatrati i povreda zadobivena u pripremi ili učešću u odbrani.
Izvor: avaz.ba