Crnadak: Kao ministar koji predstavlja Srpsku mogu vam ovo reći

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo parlamenta BiH da postigne dogovor o delegaciji koja će predstavljati BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, što je od važnosti za evropski put BiH.

Crnadak je naveo da odluka o delegaciji BiH nema nikakve veze sa formiranjem novog Savjeta ministara već da je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

– Kao ministar koji predstavlja Republiku Srpsku u Savjetu ministara posebno pozivam srpske predstavnike u rukovodstvu parlamenta BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića da prihvate ovu inicijativu, da se založe da BiH dobije delegaciju koja bi učestvovala na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u junu – rekao je Crnadak na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, od pet delagata dva će biti iz Republike Srpske, koja bi na ovaj način ugradila volju naroda i građana u donošenje važnih odluka najveće evropske organizacije.

– Ministri koji su juče donijeli odluku kojom je stvorena pretpostavka da BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope su oni zvaničnici EU koji će donositi i odluku o napredovanju BiH na evropskom putu i sa velikom pažnjom pratiti šta se dešava – ocijenio je Crnadak.

Crnadak smatra i da postizanje političkog dogovora u BiH može pomoći kada je riječ o odluci o utvrđivanju njenog kandidatakog statusa za članstvo u EU.

On je pozdravio odluku Savjet Evropa da obnovi glasačko pravo Rusije u ovoj oranizaciji, te izrazio zadovoljstvo što je ogromnom većinom takva odluka donesena i što je i BiH podržala.

Na pitanje o mogućnosti da BiH reguliše pitanje saradnje sa NATO-om u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva IPAP, Crnadak je rekao da je to u redu, ali da je o tome neophodan konsenzus članova Predsjedništva BiH, “kojeg trenutno nema”