“Ljudi, vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je torpediranjem”

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer, na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata, kazao je da član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka BiH.

– U prošlosti smo imali nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo, samo da navedem nekoliko primjera – aprilski paket i butmirski razgovori. Oni koji blokiraju promjene su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je, recimo, izborna reforma veoma važna kada je u pitanju popravljanje situacije u BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, a glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka, kazao je Palmer, dodavši da ANP nije članstvo u NATO-u, već proces reformi.

– Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini, istakao je Palmer.

Dodao je kako su sarajevske vlasti primjer na koji se trebaju svi ugledati.

– Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i opštinskom nivou, posebno u KS-u, ima razloga nadati se. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje, kazao je Palmer senatorima.

Jasno je bilo tokom rasprave da Palmer nije jedini koji vidi Dodika kao krivca.

– Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnom nivou, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo. Ovo je privuklo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za odbranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne, kazao je Janusz Bugajsk, američki analitičar i poznavalac Balkana.

Na Palmerovo izlaganje reagovao je i sam Dodik, kazavši da “Palmer nastavlja praksu prethodnika iz State Departmenta izvještavajući Senat o događajima u BiH po već uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za te probleme”. On je, naime, kazao da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito…

– Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže – govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio, rekao je Dodik, piše Srna.