Izetbegović: BiH neće u NATO, a Srbi…

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je kako BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska.Gostujući u političkom magazinu Pečat na RTRS, on je istakao kako ” u ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati”.

– Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO – kazao je Izetbegović.

Medutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO mora biti poslat u Brisel, jer to predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka.

– Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam s liderom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, reducirani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe – da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati – istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Vijća ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

– Moramo prihvatiti ANP, koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti reduciran Također, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije, pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina – istakao je Izetbegović.

On je poručio i da Vijćeće ministara neće biti formiran bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske i odbacio mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa opozicionim strankama u RS, SDS i PDP.

– Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om. Čekamo ih – rekao je on.