Inzkova izjava o Srbiji KOJA ODLUČUJE: Znate šta je Vučić rekao za BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je, podnoseći polugodišnji izvještaj o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, izjavio da je secesija stalna politika koja potkopava državu.

Visoki predstavnik je upozorio da je i dalje uočljiva čudna retorika, da se govori protiv državnosti BiH, prijeti otcjepljenjem, i da se ističe kako RS jeste država.

“Milorad Dodik je nedavno rekao da RS jeste odvojena, ali da to nije ozvaničeno. Prikazivao je mapu Srbije u koju je uključivao dijelove Bosne i Hercegovine i Crne Gore”, kazao je Inzko.

Poručio je da je sve to težak izazov za Bosnu i Hercegovinu.

“Secesija je stalna politika koja potkopava BiH. Postala je konstantna u proteklim godinama. Trebamo se odvratiti od ovih negativnih trendova”, poručio je Inzko.

Naveo je da hrvatski predstavnici odbacuju određene presude i pozivaju na formirnje paradržave.

“Najveća bošnjačka partija je najavila da će pokrenuti inicijativu za promjenu imena Republike Srpske, što potkopava Dejtonski sporazum”, upozorio je Inzko.

Napomenuo je kako međunarodna zajednica očekuje da se novo Vijeće ministara što prije formira.

“Moram reći da predsjednik Srbije i dalje pokazuje da je za suverenost i teritorijalni integritet BiH”, kazao je Inzko.

Inzko je istako kako vidi konsenzus kada je riječ o potrebi daljnje integracije u Evropsku uniju.

“Predsjedavajući Dodik je u martu dostavio odgovore”, istakao je Inzko.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Macronu i Merkel se želi riješiti najvažnija pitanja.

“U Federaciji BiH su zabrinuti zbog formiranja rezervnog sastava i napominju da je to nova vojna sila. Rezervni sastav neki doživljavaju kao zamjenu za vojsku RS-a. Rezervni sastav ne doprinosi miru”, poručio je Inzko.

Upozorio je da ovakva politička dinamika može dovesti do tenzija i destabilizacije.

“BiH treba manje tenzija i manje uniformi. Organi vlasti moraju osigurati sigurno okruženje za sve građane. BiH zaslužuje bolju budućnost. Sve se to dešava u okruženju gdje političari ne poštuju zakon”, istakao je Inzko.

Podsjetio je da odluke ustavnog sistema u predmetu Ljubić nisu provedene i da se ne organizuju izbori u Mostaru.

“Nezamislivo je to da se već 10 godina ništa ne poduzima. U nekoliko kantona u Federaciji nisu provedene mjere Suda BiH vezane za odnos prema Srbima”, rekao je Inzko.