“Gotovo je, Dodika više nećete vidjeti”

Mladi političar i aktivista iz Banjaluke Ivan Begić danas je na svojim društvenim mrežama objavio video klip u kojem je uklonio nezakonito postavljeni natpis iznad tunela Potočani na autoputu 9. januar na kojem se nalazio nezakonito postavljeni natpis “Svjetlo na kraju tunela”, te lik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Zbog onih koji svijetle na svakom koraku, sve je manje svjetlosti u našoj zemlji! A ovi autoputevi jedino služe za odlazak iz naše zemlje. Pošto zakoni moraju važiti za SVE, mi smo odlučili samo da ispoštujemo ono što zakon kaže! Uljudno i civilizovano smo uklonili nezakoniti natpis iznad tunela, a vlasnika molimo da nam se javi i preuzme svoj transparent, napisao je Begić.

Bez obzira što postavljanje transparenata iznad ulaza u tunel krši zakonske propise, nadležne institucije ništa nisu preduzele da se oni uklone, a počinioci kazne.

“Iznad auto-puta i brzog puta nije dozvoljeno stavljati transparente. Natpisi se ne smiju stavljati na putnim objektima, portalu tunela, tunelima i nadvožnjacima kao i na rastojanjima manjim od 100 metara od putnih objekata”, navodi se u Pravilniku o postavljanju, održavanju i uklanjanju reklamnih tabli iz 2014. godine a kojim se u Republici Srpskoj reguliše ova oblast.

Takođe, kako se navodi u pravilniku, natpis svojim izgledom, oblikom i tekstom mora biti takav da ne odvraća pažnju vozača što je u ovom slučaju skoro pa nemoguće s obzirom na njegovu blizinu i sam sadržaj.

Inače, ova svojevrsna reklama iznad tunela stoji od zvaničnog otvaranja autoputa “9. januar” u oktobru prošle godine samo nekoliko dana prije opštih izbora u BiH. Ko ju je postavio, do danas nije objelodanjeno.