Evo zašto Izetbegović NIJE HTIO vidjeti Čovića!

Sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) koji je trebao biti održan u ponedjeljak, 28. oktobra 2019., godine u Mostaru je odgođen. Klix.ba saznaje da se delegacije nisu uspjele dogovoriti o terminu sastanka koji bi odgovarao svima, a da se već pregovara o novom datumu.

Iz HDZ-a je večeras saopćeno da će o novom terminu održavanja sastanka javnost biti blagovremeno obaviještena.

Od ovog sastanka se očekivalo da normalizuje odnose i pokrene stvari naprijed u BiH.

Tema sastanka delegacija predvođenih liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem trebala je biti formiranje vlasti na nivou FBiH i BiH, s obzirom da su obje strane svjesne društveno-političke situacije, odnosno krize iz koje moraju zajedno pronaći izlaz jer je to njihova zajednička odgovornost, kako bi osigurali normalno funkcioniranje države i institucija te nastavili reforme.

Čović je priznao da su se predugo nadmudrivali i jačali nepovjerenje te da je krajnje vrijeme da okrenu list.

Lider te stranke danas se u Budimpešti sastao sa kolegom iz SNSD-a Miloradom Dodikom i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčakom, a razgovarali su između ostalog i o aktuelnoj političkoj krizi i zastoju u BiH.

Iz SDA su u međuvremenu najavili da će se delegacija i lider te stranke Bakir Izetbegović sutra u Mostaru sastati sa rukovodstvom Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali kako saznajemo, i taj sastanak je odgođen.