EVO KO JE ZENIČANIN KOJI JE NA KROVU ZGRADE NAPRAVIO PRAVU KUĆU: Ime mu je…

Jedan Zeničanin je na krovu stambene zgrade napravio pravu kuću! Ovaj nesvakidašnji prizor u naselju Jalija (Zenica, BiH), na Jalimanovom putu, godinama izaziva pažnju prolaznika, ali i ljutnju stanara te zgrade.

Od terase na krovu on je odlučio napraviti objekt koji liči na kuću, a bez saglasnosti nadležnih službi. Fotografija ove neobične građevine nedavno je postavljena i na društvenim mrežama, gdje je hit i izazvala je brojne, ugavnom negativne komentare.

Semira Karić iz Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica potvrdila je da je građanin Safet Agović od njih zatražio saglasnost za gradnju, ali je nije dobio.

– U vezi s gradnjom kuće na zgradi ova služba nije izdala odobrenje, čak je dva puta davala odbijenicu. Koliko imam informacije, Služba za inspekciju donijela je rješenje o rušenju, ali do danas nije realizirano – objašnjava Karić.

OGORČENI STANARI. Od vidno ogorčenih stanara ove zgrade doznajemo da Agović nije dobio nikakvu saglasnost ni od stanara, a da ova gradnja nije jedini posao koji je, kako tvrde stanari, radio na svoju ruku.

– Ko je to dozvolio, ostaje dugogodišnje pitanje. Nas niko ništa nije pitao. Radio je šta je htio. Osim što je dogradio objekt na zgradi, razvodio je i grijanje kako je htio i još štošta – navodi jedan od stanara sporne zgrade.

Željeli smo dobiti pojašnjenje i od Agovića, ali u stanu nije bilo nikoga.

BEZ OBJAŠNJENJA. Na ovu problematiku na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorila je vijećnica Sanja Renić, koja je za “Dnevni avaz” izjavila da se ovakve i slične stvari dešavaju u posljednjih nekoliko godina.

– Ta kuća na zgradi nalazi se prekoputa moje zgrade. Žalosno je gledati svakog dana u to, a da niko ništa ne poduzima – navela je Renić.

Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, nije novinarima mogla dati objašnjenje zbog čega nikad nije provedeno rješenje o rušenju ovog objekta, pravdajući to da je na čelu te službe svega deset mjeseci.

NIJE USAMLJEN PRIMJER. Inače, ovo nije usamljen primjer urušavanja izgleda grada. Tako u Zenici građani masovno, na svoju ruku, zatvaraju balkone, a postoje i zgrade s fasadom u čak četiri boje.

– Građani, prema pravilu, ne smiju zatvarati balkone bez saglasnosti. Ako se radi fasada, za to, također, treba saglasnost i ne smije jedan stanar mijenjati fasadu nego to moraju učiniti svi – upozorava Semira Karić iz Službe za urbanizam.

Doznajemo.com/Avaz.ba