“Dodiku smetaju džamije, tvrdi da BiH nije država… Slušaj dobro sad”

Branislav Borenović, lider PDP-a, u Pressingu na N1 komentarisao je pojedine izjave Milorada Dodika – te govorio svoje mišljenje o njegovim stavovima koje je ranije iznosio u javnosti. Dodik Borenovića optužuje da šuruje sa strancima? “Govorim Engleski i zato što smo dio velikih evropskih porodica stranaka desnog centra”, odgovorio je Borenović.

Milorad Dodik je ponosan što je na američkoj crnoj listi.

“Zamislite kakva je pozicija čovjeka i stranke koju vodi čovjek koji je na listi jedne od najvećih zemalja svijeta”, kazao je Borenović.

Dodik i SNSD ne žele u NATO jer, kako tvrdi, bombardovao je Srbe.

“Osjetljivo i emotivno pitanje, pitanje o kojem se treba ozbiljno razgovarati. Bio sam u ratu, izašao sam živ. Nesretni prokleti rat nas je doveo da smo izgubili mnogo života. Pitanje bezbjednosti treba posmatrati ozbiljno. Moramo biti spremni da se o tome razgovara. Članstvo je toliko daleko da je besmisleno pričati, ali govoriti o saradnji sa NATO-om je realnost”, poručio je.
“Odgovornost mora biti pojedinačna, pogotovo za najteže zločine”

Dodik je neko ko je više puta negirao genocid u Srebrenici. Kakav je njegov stav?

“Desio se strahovit zločin koji je definiran kao što ste rekli. Ali to ne može biti etiketa za cijeli narod i RS. Svako je individualno odgovoran u ovoj zemlji za bilo kakav zločin i sudovi trebaju to da pokažu. Očekujem da će mnogi procesi pokazati da je u ovoj zemlji bio građanski rat, gdje su počinjeni zločini na svim stranama, a da ne može jedan narod ili entitet da bude odgovoran. Odgovornost mora biti pojedinačna, pogotovo za najteže zločine”, poručio je Borenović.

Istakao je kako ne komentariše sudske odluke – a svaki zločin je dobio svoju kvalifikaciju.

Koje je njegovo mišljenje o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću?

“Oni su vodili RS, imali su veliku odgovornost, teško je praviti kvalifikaciju. Svako nosi svoj teret odgovornosti i oni su bili na važnim pozicijama. Teško je govoriti o toj istorijskoj dimenziji. Bio sam sa 18 godina u ratu, osjetio sam stradanje, muku i kako je teško ponašati se racionalno u tim okolnostima”, poručuje.

Dodik je govorio da mu smetaju džamije, da hodža “arlauče” i da ga budi.

“To su njegovi stavovi. Ne slažem se s tim. Ovakve reakcije su ishitrene, loše i svaka od njih je apsolutno nešto što ne može biti prihvatiljivo”, izjavio je.
BORENOVIĆ
Izvor: N1

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve Dodik je branitelj Srba. Borenović je rekao da je to njegov stav, ali da SPC ima važno mjesto u istoriji te ne želi da daje bilo kakve kvalifikacije.

Pelješki most je za Milorada Dodika srpski nacionalni interes.

“To pitanje je uvedeno u NSRS više iz činjenice da se desilo preglasavanje u Predsjedništvu BiH. Bitnije je uvesti pitanje Trgovske gore, jer se tiče života. Čudi de da Dodik nije niti jednom pokrenuo inicijativu skladištenja nuklearnog otpada tu. Pokušava da ne ide u sukob, to je najprioritetnije pitanje”, reako je Borenović.

(N1)