Dodik: Izbaciću te iz KANCELARIJE budeš li tu riječ ispred mene izgovorio!

Povodom najava pritisaka specijalnog američkog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, Dodik je rekao da Palmer može da “ode kuda hoće”, ali da je krajnje vrijeme da se oslobodi svojih tegova iz prošlosti i postavi nove osnove za pregovore, a to sigurno nije politika pritiska.

– Javno im kažem da ću otići sa sastanka kada osjetim bilo kakav pritisak ili da ću im reći da izađu iz moje kancelarije. Ne dozvoljavam pritiske. Neće mi oni govoriti šta je za nas dobro. Ja sam sada taj koji govori, makar se to njima ne sviđalo. Mi ne mislimo da je naš interes NATO i ne dam im ni prvi korak – objasnio je Dodik.

Dodik je rekao da će biti razgovarano o “prevari i podvali koja se zove ‘bonska ovlašćenja’ i bezakonju koje su nametali svi visoki predstavnici, koje će Srpska tužiti jer su bili “veliki prevaranti i kriminalci”.

– Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražićemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložićemo da se koriguju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidejtonski. Ukoliko oni odbiju te prijedloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbićemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika – objasnio je Dodik. On je ponovio da BiH treba vratiti na dejtonski ustav, jer ako se ne vrati, BiH će nestati.
– To svi treba da znaju. Nema više ucjena. Republika Srpska neće u NATO i u tome pratimo Srbiju. Nećemo granicu na Drini među Srbima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro kaže: “Nećete uratiti ništa što će Srbe poniziti i što neće biti u skladu sa interesima Srbije”. Tako im i ja kažem: “Nećete dobiti ništa što nije interes Republike Srpske” – naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da su američke priče o ruskim bazama u Republici Srpskoj “gluposti” i ponavlja da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nikada nije razgovarao o bazi, ali jeste o privrednoj saradnji, što je na Zapadu dočekano “na nož”.

– Njima je bilo važno da optuže Dodika za prijateljstvo sa Putinom. Ja sam ponosan na to prijateljstvo i šta je tu problem? Žao mi je samo što sa Putinom nisam češće jer od njega imam šta da naučim – istakao je Dodik. On je naglasio da je Putin racionalan političar, za razliku od onih sa Zapada koji su uvijek pokušavali da mu nametnu svoje interese.

– To nikada nisam doživio od Putina. Od njega sam dobio samo razumijevanje i nikada nikakve zahtjeve i uslovljavanje. Uvijek me je pitao kako nam može pomoći, a ne šta mi moramo uraditi, a gdje god da odem na Zapad slušam priču da nešto moram da uradim. To su velike razlike – rekao je Dodik. On je ponovio da nije ruski čovjek, nego je čovjek srpskog naroda.

– Ja sam Srbin i kada me neko vidi sigurno bi me po mom stasu proglasio za velikog Srbina. Pošto ne mogu da budem njihov, jer neću da budem ničiji, onda me proglase da sam ruski. Mislim da je za položaj Srba najbolja politika koju ja vodim – politika koja uvažava prijatelje i ne prihvata da joj se nameće nešto što bi bilo kazna za moj narod – zaključio je Dodik.