Dodik: Bakire uradio si ISTO ŠTO i tvoj otac, Bosna je propala

To što Bakir Izetbegović osuđuje formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske, nazivajući ga militarizovanjem i proziva SNSD da vodi agresivnu separatističku politiku, ne interesuje mnogo srpskog člana BH Predsjedništva Milorada Dodika. Tvrdi da je stvarna namjera Bakira Izetbegovića da pridobije glasove iz dijaspore, kako bi preglasao Srbe i Hrvate i stvorio unitarnu BiH, što je, kako navodi, obična iluzija.

Interesi srpskog naroda su mu, kaže Dodik, prioritet broj jedan, a SDA je stranka koja opstruiše demokratsko formiranje vlasti u BiH, dok Republika Srpska za to nema nijedan uslov.

– Bakir Izetbegović na čelu SDA godinama priziva rat u BiH, baš kao što je to radio i njegov otac Alija Izetbegović – kaže Dodik, prenosi ATV.

Dodik dodaje da je to vidljivo i kroz presude za ratne zločine i da i danas pravosuđem u BiH upravlja SDA, a Republiku Srpsku uvijek okrivljuju za politike koje vodi upravo Bakir Izetbegović.

– Da tu lekciju meni i SNSD drži SDA koja je ratna partija, koja je vodila rat, koja je stajala iza zločina. Za Aliju Izetbegovića je rečeno da nije umro onaj dan, nego da je bio u Haškom tribunalu, ali eto umro pa nije otišao. I sad njegovi nasljednici, pa čak i njegov sin, meni drže predavanje o moralu, pa to je stvarno u ovoj Bosni propalo sve. U suštini to nije ništa novo, osim činjenice da na obilježavanju kao dana njegove stranke se apostrofira Milorad Dodik, kao glavni problem te stranke, i meni je to drago što sam ja njima najveći problem, zato što upravo politika koju oni vode jeste politika protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini – rekao je Dodik.