Cvijanović: Srpska je sve jača, a onda…

Cvijanovićeva je izjavila da je do prije pola godine smatrala da “Srpska treba da doprinese procesu formiranja vlasti na nivou BiH”, ali da više ne razmišlja tako, jer Republika može da funkcioniše samostalno i bez BiH, ali je napomenula i da trpi određenu štetu zbog zaustavljenih projekata. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će neformiranje vlasti na niovu BiH ojačati svijest građana da “Srpska može sama”, prenosi Srna.

Cvijanovićeva je izjavila da je do prije pola godine smatrala da “Srpska treba da doprinese procesu formiranja vlasti na nivou BiH”, ali da više ne razmišlja tako, jer Republika može da funkcioniše samostalno i bez BiH, ali je napomenula i da trpi određenu štetu zbog zaustavljenih projekata.

“Smatram da će sve to ojačati Republiku Srpsku i da će ovo neformiranje vlasti ojačati svijest naših građana da smo kadri i da možemo sami, da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nam se to dira. Hoćemo da živimo zajedno, ali nećemo i ne damo da nam se bilo šta nameće, jer ni mi nikome ništa ne namećemo”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas plus”.

Ona je navela da za zastoj u procesu formiranja vlasti na niovu BiH najodgovornijim smatra podjednako “SDA i ljude iz Republike Srpske koji su izgubili izbore i sjede u foteljama bez ikakvog političkog legitimiteta”, ali i bez funkcionalnosti.

“Ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavjetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da je trebalo da se ljudi iz SDS-a i PDP-a, koji su na funkcijama na niovu BiH, povuku, jer je neumoljiva činjenica da su im građani poslije četiri godine njihove vlasti u Sarajevu rekli da nisu zadovoljni i da tamo treba da dođe neko drugi.

Ona je napomenula i da formiranje vlasti za nju više nije politička tema, jer je dobila dokaz da se može i bez toga, te je u tom kontekstu pomenula Mostar u kojem već dugo ne mogu da se održe izbori.

Cvijanovićeva je navela da je ovo jedna politička igra u kojoj od cijele BiH nastoje napraviti Mostar sa varijacijom da se tamo uopšte ne mogu održati izbori, a u BiH mogu, ali se ne mogu sprovesti rezltati.

Prema njenim riječima, to namjerno “rade u Sarajevu s ciljem da svijetu pokažu da BiH ne može da funkcioniše i traže da bude potpuno centralizovana zato što je mrze ovakvu kakva je, jer mrze Republiku Srpsku, entitete, kantone”.

Cvijanovićeva je istakla da će sve ovo “ojačati Srpsku, te da se u Sarajevu varaju ako su mislili da će je nečim usloviti i pogaziti, jer se sve dešava kontra”.

“Ne treba da trošimo energiju, jer smo došli u situaciju da imamo ljude koji navodno brane BiH, a oni je u stvari urušavaju. I šta mi treba da radimo, da usmjerimo sav svoj politički rad na to da spašavamo ono što oni urušavaju?, upitala je Cvijanovićeva.
Oslobođenje PORTAL