Cvijanović: Napravljen je DIREKTAN udar na Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da pozivanje na bonska ovlaštenja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a predstavlja namjerno i svjesno ubacivanje klipova na evropski put BiH, kao što to čini i SDA neformiranjem vlasti, te da je poslata poruka da ne postoji evropska perspektiva BiH.

Cvijanović je odbacila navode koji su izneseni na račun Republike Srpske na sjednici Vijeća sigurnosti UN, kao i tvrdnju da ukidanje visokog predstavnika destabilizuje BiH, te navode da je Komisija za Srebrenicu u funkciji preispitivanja presuda i da će napraviti koheziju u zemlju.

“Komisija je u funkciji pomirenja i zašto nekome smeta da se traži istina”, upitala je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je odbacila navode da je formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske stvaranje vojske i istakla da je riječ o svjesnoj laži, te odbacila tvrdnje visokog predstavnika Valentina Inzka da su izvještaji koje Vlada RS šalje Vijeću sigurnosti UN-a nelegalni.

Cvijanoviće je ukazala da još nije formirana vlast na niovu BiH, da se ušlo u sivu zonu i da aktuelni Vijeća ministara nema legitimitet.

“Jasno je da to predstavlja direktan udar na volju birača u Repulici Srpskoj i sprečava napredovanje na evropskom putu”, rekla je Cvijanović.

Ona je ukazala na spregu između SDA i dijela međunarodne zajednice da se spriječi formiranje vlasti na nivou BiH.