Bosni je ovo poslednji rok, inače slijede veliki problemi

BiH ove godine nije imenovala tu desetočlanu delegaciju u roku od šest mjeseci nakon opštih izbora, zbog čega i nije učestvovala u njihovom radu, a ključni razlog je neformiranje vlasti te blokada Parlamenta BiH koji treba da imenuje tu delegaciju.

Iako nije učestvovala u radu Parlamentarne skupštine, jer je prokockala i junski rok kojoj joj je naknadno dat, na ime članarine iskeširano je više stotina hiljada maraka iz budžeta BiH, a takvi troškovi mogli bi biti i iduće godine, ako do novog zasjedanja ne dostavi imena predstavnika.

– Još jedna prilika za BiH da podnese prijedlog za imenovanje delegacije biće u januaru. Ako ta šansa bude propuštena, biće propuštena i cijela 2020. godina – izjavio je šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, uz očekivanje da ova prilika neće biti propuštena.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić u petak je u Strazburu razgovarao sa izvjestiocem Savjeta Evrope za BiH Tinijem Koksom, koji je upozorio na moguće posljedice zbog činjenice da Parlament BiH nije izabrao članove delegacije.

Koks je naglasio da su na snazi nova pravila, prema kojima zemlje članice treba da budu zastupljene i na parlamentarnom i na ministarskom nivou.

– Ako to nije slučaj, države mogu dovesti u pitanje članstvo u Savjetu Evrope – rekao je Koks i dodao da bi svi vodeći političari u BiH trebalo da budu svjesni tog rizika.

Ocjenjujući da BiH plaća cijenu unutrašnjeg političkog inata i igara u kojima se ne traže rješenja, već krivci, Špirić podsjetio je da BiH godinu nakon izbora, nije izabrala novi Savjet ministara, ni novu Vladu federacije i vlade u nekoliko kantona. Nijedna vodeća partija u BiH nema, kako je rekao, dilemu o potrebi izbora delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koja se doživljava kao predulaz za EU.

(Glas Srpske)