“BiH i EU? Mislim da je došlo vrijeme da presečemo”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da odluka Evropske unije o proširenju i posljednji potez u vezi neotpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tjera da se razmišlja o tome treba li se odreći saradnje s nekim drugim silama.
Dodik je naveo da mu nije jasno kako blokira napredak kada u BiH nema dogovora, te smatra da će Amerikanci da ga označavaju kao nekoga ko to čini sve dok svoj interes budu stavljali iznad interesa srpskog naroda u BiH, pa i ukupne BiH.

Dodik je poručio da je prošlo vrijeme međunarodnog intervencionizma i istakao da međunarodna konferencija o BiH nije moguća ukoliko se o njenom održavanju ne dogovore velike sile, subjekti u BiH i regionu, kao što je to bilo u Dejtonu.

Dodik naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o potrebi pojačanog prisustva američkih predstavnika, mada bi dio političke scene bio presretan da se SAD angažuju na način da nameću rješenja koja bi voljeli Bošnjaci, ali da onima iz Sarajeva ne ide u prilog Trampova politika i ono što javno govori.

On je istakao i da se EU suočava sa krizom unutar svojih granica i da je više poruka i pouka iz odbijanja da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pristupne pregovore.

“Odluka EU koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju nas tjera da razmišljamo da li je partnerstvo sa EU, koje vidimo nije sasvim pouzdano, jedini vanjskopolitički kurs koji smijemo da zauzmemo. Da li treba da se odričemo partnerstva sa drugim velikim silama i tržištima kakvi su recimo Rusija, Kina ili Turska. Mislim da ne smijemo”, rekao je Dodik.

On je rekao kako predlaže nastavak reforme društva u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ali ne zbog EU, već zbog nas samih.

Dodik je istakao i kako je u Predsjedništvo BiH otišao s određenom dozom optimizma da se pomjere stvari bar u onom dijelu u kojem nema spora, ali da ta njegova spremnost nije dovoljno da bi se tu šta uradilo.

BiH jeste u krizi, napomenuo je Dodik, ali nije nikakva prijetnja za mir i stabilnost u njenim granicama niti ni van njih.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA biti održana 11. novembra. Dodik je najavio i da će za potpredsjednika Narodne skupštine biti imenovan Denis Šulić iz SNSD-a, te da to nema nikakve veze sa SDA.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da ova stranka više neće pozivati na formiranje vlasti u BiH, te je poručio da o tome brinu oni koji misle da mogu da varaju.

“Mislim i na SDA i na SDS i PDP. SDA vara svoje birače da će sve biti dobro ako izguraju SNSD, ove druge partije iz RS-a varaju birače, ubjeđujući ih da su četiri poslanička mjesta, koliko oni imaju, više od devet, koliko mi imamo. I da nije bitno jesu li izgubili ili dobili izbore”, izjavio je Dodik za “Euroblic”.

Na pitanje šta će učiniti ako Mirko Šarović skupi većinu u Sarajevu bez SNSD-a, Dodik je odgovorio da Šarović nije u poziciji da išta skuplja, jer taj posao je u ovako uređenoj BiH rezervisan za pobjednike.

On je dodao da je važnije pitanje, koje treba biti adresirano na Šarovića, šta će učiniti u slučaju da, kao gubitnik izbora, uđe u novi saziv Vijeća ministara, te da li to, između ostalog, znači da će mimo odluka Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti podržati usvajanje i slanje ANP.