“Ne plašim se onoga što će se desiti u džamijama, već onoga poslije”

Čerkez je poslao jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.”Svi znamo da je Bajram jedan od najvećih praznika. Sva veća okupljanja, pa čak i ona okupljanja s rodbinom, sa sobom nose rizik širenja infekcije. Zato posebno moramo u ovom trenutku misliti na te najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. Stoga smo i apelovali, a i razgovarali s Islamskom zajednicom, da ovaj Bajram obilježimo u svojim kućama, u krugu najuže porodice. Jer, kao što sam rekao, veća okupljanja, pa čak i sa širom rodbinom, nose jako visoke rizike”

“Ja se nijednog trenutka, ni za ove bajramske praznike, ne plašim onoga što će se desiti u džamijama i što će se desiti na tim skupovima. Ja se plašim onoga nakon toga”, naveo je te dodao:

“Koliko smo spremni da ispoštujemo da se nakon toga ne ljubimo, ne grlimo, ne sjedimo jedni pored drugih nego nosimo maske i držimo distancu kao izraz ljubavi. Činjenica je da je bio veliki import, ali je i činjenica da smo u vremenu pandemije, da se virus jako teško može zaustaviti nekim takvim mjerama. Ali, te mjere što se tiče same granice, pitanje je državnih tijela”, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

“Ne plašim se onoga što će se desiti u džamijama, već onoga poslije(N1)