Majkić: Bošnjačke elite nam ovo spremaju

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da posljednji stavovi visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa mogućnošću novog aktiviranja bonskih ovlaštenja izazivaju zebnju i upozoravaju da bi BiH mogla ući u novu avanturu iz koje se ne bi mogla lako izvući.

– Političkim predstavnicima Republike Srpske poznato je koliko bošnjačke elite i takozvane građanske političke stranke vrše godinama pritisak na OHR kako bi se, ne samo oživjela bonska ovlaštenja, nego i postigao dugoročan politički cilj tih partija – izjavila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, sarajevska elita želi da sve ono što nisu u stanju da postignu u političkim pregovorima predstavnika tri naroda u BiH, u njihovu korist učine visoki predstavnik i međunarodna zajednica.

– Međutim, korištenje bonskih ovlaštenja za nametanje izmjena Izbornog zakona i nametanje zakona o zabrani negiranja genocida – put je bez povratka – naglasila je Majkićeva i dodala da nije teško pretpostaviti kakve bi nesagledive posljedice prouzrokovalo svrstavanje visokog predstavnika na stranu njegovih političkih favorita, a protiv druga dva naroda u BiH.

Ona je poručila da izmjene Izbornog zakona u svakoj zemlji moraju biti plod širokog konsenzusa, pri čemu se istovremeno mora tražiti dogovor lokalnih političara, a ne stranaca koji zagovaraju principe u BiH koji ne postoje ni u njihovim zemljama.

– Ako je ustavni sud Njemačke presudio da su za glasački proces mjerodavni jedino olovka i papir, kako da se to pravilo osporava BiH, zemlji u kojoj vlada ogromno nepovjerenje? – upitala je Majkićeva.

Ona je navela da su predstavnici međunarodne zajednice prije opštih izbora 2018. godine sa sarajevskim političkim partijama i opozicijom u Republici Srpskoj održali 40 sastanaka pokušavajući “progurati” elektronsko glasanje kao šansu za kreiranje izbornog rezultata po njihovoj želji.

– Pošto nisu uspjeli, vidimo da od toga nisu odustali i da im se ambicije i dalje kreću preko nametanja odluke visokog predstavnika – kaže Majkićeva.

Kada je riječ o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, Majkićeva upozorava da bi posljedice po BiH takođe bile nesagledive.

– Podsjećam da implementacija odluke Savjeta Evrope kaže da je negiranje genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti krivično djelo samo u slučaju da je način negiranja izvršen tako da podstiče i poziva na nasilje prema određenoj grupi – naglasila je Majkićeva.

OHR nametanjem zakonskog rješenja koje predviđa zabranu negiranja navedenih djela, prema njenim riječima, Bošnjaci žele disciplinovati Srbe prisiljavanjem “ili da prihvate njihovu interpretaciju nedavne istorije ili da trunu u zatvorima”.

– Da li to OHR namjerava zabraniti Srbima da se brane u sudskim postupcima koji nisu dobili epilog jer advokati optuženih ne bi mogli braniti optužene zato što bi bili sankcionisani za negiranje genocida i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme sudskog procesa? – pita Majkićeva.

Ona upozorava da se Srbi ne bi smjeli ni u naučne svrhe baviti događajima iz prethodnog rata ukoliko bi neka zapažanja odstupala od nalaza Haškog tribunala ili drugih sudova.

– Dakle, političke elite u Republici Srpskoj, advokati optuženih, ali i obični građani bili bi pod stalnim pritiskom zbog slobodno izraženog stava o nedavnim događajima i traženja odgovora na njih – zaključila je Majkićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da aktiviranje bonskih ovlaštenja po želji jednog od tri konstitutivna naroda nikako ne može pomoći BiH, a usluge OHR pogotovo.

– Treba se nadati da će oni koji to zagovaraju, pa i sam OHR, imati u vidu do čega bi nas sve ovo moglo dovesti – poručila je Majkićeva.