Komšić: Riješimo više ovaj problem s Hrvatskom

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kaže da je pravni osnov za rješavanje otvorenog pitanja zapadne granice Bosne i Hercegovine sa susjednom Republikom Hrvatskom Sporazum Izetbegović – Tuđman, potpisan 1999. godine, koji se nalazi u privremenoj primjeni sve do njegove ratifikacije u zakonodavnim tijelima obje zemlje, čime bi taj sporazum išao u punu primjenu.

„Interesantno je istaći da je Republika Hrvatska prilikom njihovog puta ka članstvu u Europskoj uniji kao dokaz da su riješena otvorena pitanja međusobnih granica s Bosnom i Hercegovinom ponudila upravo Sporazum Izetbegović – Tuđman, kojim je utvrđena delineacija na kartama u omjeru 1:25.000, nakon čega su dvije komisije trebale utvrditi demarkaciju granice na terenu sa postavljanjem oko 16.000 markirnih kamenih obilježja. To se, nažalost, nikad nije dogodilo, izvjesno iz različitih političkih motiva i razloga“, kazao je Komšić.

Komšićev kabinet pripremio je dokument za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u kojem se nudi rješavanje kompletne zapadne granice s Republikom Hrvatskom (Kostajnica, Trgovska gora, Buško jezero, granica na moru u Malostonskom zaljevu), kojim bi se stvorile mogućnosti da se pokrenu konkretni razgovori s Republikom Hrvatskom o demarkaciji državne granice.

„Ovo što sada imamo oko sječe šume na određenom dijelu teritorije na kojem ne postoji jasno demarkirana državna granica je, zapravo, posljedica toga da nije doveden posao do kraja kada je u pitanju demarkacija granice sa susjednom Republikom Hrvatskom. Ako bi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine prihvatio dokument koji smo pripremili i stavio ga na neku od narednih sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, time bismo stvorili pravni i politički prostor za postizanje konačnog dogovora o demarkaciji granice s Republikom Hrvatskom.

Rješavati jedan mali dio nedostajuće demarkacije, smatram da nije dobro, jer je jedino kvalitetno rješenje ono sistemsko, uz postizanje dogovora dvije susjedne zemlje“, kazao je Komšić.