Komšić nakon riječi o Dodiku stao pored lorda Ahmada – on mu je rekao nešto KLJUČNO za Bosnu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravio je u utorak u Londonu gdje je prisustvovao komemoraciji upriličenoj za preminulog lorda Paddy Ashdowna.

Komšić je održao i niz sastanaka o različitim pitanjima iz domena bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine. Susreo se s ministrom u kabinetu Ministarstva vanjskih poslova i specijalnim izaslanikom premijera za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, lordom Tariqom Ahmadom.

Razgovarano je o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, napretku BiH na njenom euroatlantskom putu, te o iskustvima u rješavanju pitanja seksualnog nasilja u konfliktu, u okviru razgovora o predstojećem Globalnom samitu o okončanju seksualnog nasilja u konfliktu koji će biti održan u novembru u Londonu.

– Bilo mi je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu u Ujedinjeno Kraljevstvo predsjedniku Komšiću. Samit o zapadnom Balkanu koji je održan prošle godine u Londonu podcrtao je našu kontinuiranu i postojanu predanost Bosni i Hercegovini. Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napredak Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu te u ispunjavanju odgovornosti prema žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu. Nastavljamo zajedno djelovati na ostvarivanju zajedničkog cilja – jak i stabilan zapadni Balkan – rekao je nakon sastanka lord Ahmad, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.