Imamović odgovorio Čoviću: Ne znaš ni šta je Tuzla, a tu pričaš svašta

Na istup Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je u kontekstu izbora u Mostaru kazao da je taj grad pojam multietničnosti za razliku od nekih drugih gradova kao što je Tuzla reagovao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

– Pretpostavljam da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanskog kantona, kaže na početku svoje reakcije Immović, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TK krši Ustav Federacije BiH, Ustav TK i Zakon o Vladi TK. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TK je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom.

“Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlanski kanton, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma. Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovo vam saopštavam da je u Tuzli, prema popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5 posto Hrvata, a da se na popisu 2013. godine u Tuzli 13,9 posto stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim saopštiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14 posto Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći procenat Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli”, kazao je on.

Moram ipak istaći, dodaje,, da niko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu.

“Bez obzira šta vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i evropski put Bosne i Hercegovine”, zaključio je Imamović.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je “Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini”, te da bi “volio da je takva situacija u Tuzli” i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi.