Hrvatska upravo riješila prelazak granice građana BiH

Od sutra bi zemlje EU trebale otvoriti granice prema 15 država, među kojima su Srbija i Crna Gora, a Hrvatska je tom popisu dodala i BiH jer, kako je u Petrinji rekao ministar Davor Božinović, uvoz virusa iz te zemlje je manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije, piše Index.hr.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza ne odnosi se na državljane EU, odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članove njihovih porodica te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem ili onima koji imaju nacionalne dugoročne vize.

– Bili smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i sličnih neodgodivih poslova. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije Enter Croatia, rekao je Božinović.

Ministar unutrašnjih poslova Božinović je ocijenio da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora, nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Bruxellesa još očekuje.

– Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH. Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, rekao je Božinović i ocijenio da štabovi u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere, rekao je ministar.

– Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Europe. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sustavi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji, rekao je ministar.

Ponovio je kako se u ovom razdoblju odlučujemo za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera te da je “ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema”.

Komentirao je i noćne klubove kao izvorište zaraze u Hrvatskoj, napomenuvši da će nakon prvobitnih upozorenja inspektori poduzimati sankcije.