Govedarica: Dodika ucijenjuju da radi sve to, evo i KO

Кad je Dodik doveden na vlast, on je napravio toliko afera, kriminalizovao institucije i svoje najbliže saradnike pa je na kraju čak i svoju djecu gurnuo u sumnjive rabote. Tako korumpiran, Dodik je ucijenjen da pravi ustupke svojim mentorima a najbolji primjer toga je ANP, poručio je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica reagujući na poslednje korake Milorada Dodika.

– Razmišljanje o samostalnosti Republike Srpske koje je postojalo u američkoj administraciji tokom ratnog perioda, na koje se Dodik poziva, dokaz je koliko su Srbi tokom rata imali ozbiljne lobističke krugove i ljude koji su besplatno radili za srpsku stvar, dok je Dodik potrošio desetine miliona КM na lobiranje u SAD-u koje mu je donijelo mjesto na američkoj crnoj listi – istakao je Govedarica, saopšteno je iz SDS.

On dalje navodi da su tajni američki dokumenti pokazali da su nakon rata SAD odustale od tog razmišljanja i definisali svoj plan da nakon zaključenja mira nađu aktere među Srbima koji su spremni za ustupke.

– Tadašnja američka administracija takve ljude našla u liku Biljane Plavšić i Milorada Dodika, „svježeg daha vjetra na Balkanu“ po riječima Olbrajtove a sve uz pomoć njihovog mentora Кarlosa Vestendorpa – naglasio je Govedarica.

Član Predsjedništva SDS je pojasnio da je najbolju definiciju današnje Dodikove ucjenjene pozicije objasnio Željko Komšić kada je rekao „neka samo Dodik radi što radi, a neka priča šta hoće“.Govedarica naglašava da u nagodbama za svoj bolji politički položaj i svoju ličnu sudbinu, Dodik spreman da napravi i regionalni politički konflikt na način da Republiku Srpsku uvuče u poziciju u kojoj Srpska sebe treba da zamjeni za Кosovo.

– Njegovi strani mentori navigavaju ga upravo u tu poziciju gledajući da u novoj konstalaciji međunarodnih odnosa ostanemo i bez Кosova i bez Republike Srpske i zato je Dodiku najbolje da ćuti – zaključio je Govedarica.