Govedarica: Ako Srbija uđe u NATO ovo će se dogoditi Srbima

Vukota Govedarica, donedavni lider SDS rekao je kako je Milorad Dodik zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim partijama bio glavni promoter evroatlantskih integracija u Bosni i Hercegovini.

– Srbija je definisala svoju vojnu neutralnost 2007. godine i od tada Srpska demokratska stranke smatra da na tom putu Srbija i Republika Srpska moraju da budu zajedno. Za razliku od Dodika koji je još 2009. godine sa svojom partijom i sa svojim visokim funkcionerima vidio samo jedan put a to su evroatlanske integracije, tj. pristupanje NATO paktu – rekao je Govedarica, prenosi N1.

Kazao je da vojna neutralnost podrazumijeva da na teritoriji vojno neutralne zemlje mogu samo da budu vojnici te zemlje, a nikako vojnici nekih drugih zemalja. istakao je kako je Srbija primjer vojne neutralnosti kao i neke druge zemlje koje su na karti Evrope.

– Ako ćemo biti potpuno iskreni treba da definišemo zakon koji će zabraniti prisustvo bilo kojem vojnom savezu, da propišemo kaznene mjere i odredbe, da promjenimo Krivični zakon Republike Srpske i da na taj način kaznimo one koji stav o neutralnosti ne poštuju – objasnio je visoki funkcioner SDS Vukota Govedarica.

Govedarica je još naglasio da je Rezolucija o vojnoj neutralnosti samo spin koji je prije “godinu-dvije Miloradu Dodiku pomogao da promijeni stavove.”

– Jasno je kako je ubijena Rada Abazović, da niko nije odgovarao kao i slučaj „Starovlah“, gdje su NATO vojnici skoro na mrtvo ime isprebijali sveštenika i njegovog sina – rekao je.

Slikovito je pojasnio i šta bi usvajanje ANP značilo za Bosnu i Hercegovinu:

– Usvajanje ANP-a znači da nećete ući u okrugli salon gdje se donose glavne odluke ali ulazite u zgradu koja se zove NATO pakt. Onda kada uđete u tu zgradu vrata se automatski zaključavaju i onda ne možete nazad. Ovo je jedan od posljednjih koraka ulaska BiH u NATO – naveo je Govedarica.

Govoreći o ulozi Larsa-Gunara Vigemarka u procesu donošenja odluka u BiH, Govedarica je naglasio da je Vigemark kum svih Dodikovih, Izetbegovićevih i Čovićevih sporazuma koji su napravljeni i samo je pitanje ko je od njih odriješio kumovsku kesu. Istakao je na kraju da „Vigemark treba što prije da ode iz BiH” i to kako je kazao jer Evropa zaslužuje boljeg predstavnika Evropske komisije u BiH.

– Dodik se nalazi između čekića i nakovnja i on želi, umjesto sebe, da stavi RS, njene institucije i narod. To mu ne smijemo dozvoliti. On se ponaša kao jedan kockar, koji gleda da li će ga u ovom trenutku poslužiti sreća da se izvadi, a zalog je Republika Srpska. Mislim da mu to ne smijemo dozvoliti. Ukoliko ne zaustavi aktiviranje MAP, mora da zna da SDS još ima snage i vidjeće kako ćemo se žestoko suprostaviti tim stvarima – rekao je Govedarica.