Dodik: SARAJEVO NE POSTOJI, znate šta je za vas ISTOČNO SARAJEVO i šta rade Bošnjaci

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da BiH nema budućnosti jer predstavnici bošnjačkog naroda uporno generišu krizu na nivou zajedničkih institucija, prije svega jer imaju naviku da sve osporavaju, a posebno imenovanja kadrova.
– Razočarani smo činjenicom da nije ispoštovan dogovor postignut u Istočnom Sarajevu. Vjerujemo da ćemo to uspjeti završiti u narednoj sedmici – rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

Zbog nepoštovanja dogovora, čak i onih koji su postignuti uz posredovanje međunarodnih faktora, on je ocijenio da je politička situacija na nivou BiH teška i složena, te da pitanje imenovanja nije zanemarljivo jer se politika i svodi na to ko će je sprovoditi.

– Ako Republika Srpska ima pravo da ima direktora Agencije za istrage i zaštitu i Regulatorne agencije za komunikacije BiH, ako je činjenica da je prethodnom rukovodstvu prošao mandat i da se ništa ne krši mimo zakona, da nakon godinu dana isteka mandata nemamo postavljene Srbe na tim mjestima – to je pitanje od nacionalnog interesa, ne samo političko – istakao je Dodik.

On je naglasio da je imenovanje pitanje ravnopravnosti, vidljivosti srpskog kadra, a ne samo uhljebljenja, ali da je jasno da postoji svjesna namjera da se napravi opstrukcija i zadrži imenovanje Srba na tim pozicijama.

Dodik je naglasio da SNSD nije osporavao nikakva imenovanja, ali da u ovakvoj situaciji može da počne uslovljavati sa eventualnim imenovanjem kadra SDA na mjesto ministra bezbjednosti BiH.

– U BiH je sistem postavljen tako da su tri konstitutivna naroda jednakopravno zastupljeni. Mi tamo nismo zastupljeni i to je problem. Osporavali su nam izbor Savjeta ministara gotovo godinu dana, osporavaju dodatnih godinu dana ovo i nemamo povjerenja u to sve, ali moramo da nastavimo da vršimo pritisak da se dođe do tih imenovanja koristeći razne prilike – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je dogovor bio i imenovanje hrvatskog kadra na dva mjesta, dok su Bošnjaci svoja imenovanja završili.

– Kada je počela sjednica Savjeta ministara Bošnjaci su rekli glasaćemo za SNSD ali nećemo glasati za Hrvate, a onda Hrvati kažu nema dnevnog reda. Ko je nastradao? Imenovanja za srpske pozicije. Prema tome, to su takve igre, mi nismo osporavali nikakva imenovanja i smatramo da treba da se ostane u poziciji da ono što pripada jednoj nacionalnoj strukturi da legitimni politički predstavnici to predlože i da se to prihvati – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da se ne drže tog principa, a bez kojeg je nemoguće doći do imenovanja, nikada ne bi prihvatili imenovanje Bisere Turković za ministra spoljnih poslova BiH, jer je poznata njena prošlost.

Dodik je ponovio da se pola izbornog mandata koji su dobili nisu uspjeli maknuti dalje od popunjavanja Savjeta ministara.

– Nisu urađene mjere koje su korisne za Republiku Srpsku. Mi u BiH ne uspijevamo da dobijemo mjere koje bi mogle pomoći u ovim teškim prilikama Srpskoj – rekao je Dodik.

On je naveo da Izvršni komitet SNSD ne prihvata da se segmentirano rješavaju problemi na nivou BiH, posredstvom izmjena i dopuna zakona o Visokom i sudskom tužilačkom savjetu (VSTS), o javnim nabakama i o sukobu interesa.

– Smatramo da treba cjelovito pitanje da se rješava, a ne da se to vrši nekim kozmetičkim promjenama koje ne rješavaju suštinu – rekao je Dodik i dodao da su spremni da sa partnerima učestvuju u izradi novih zakona, ali da će i sami predložiti zakone o VSTS, javnim nabakama i sukobu interesa.
On je naveo da BiH nema ustavne nadležnosti za ove segmente, a posebno ne o VSTS, jer je pravosuđe definisano kao isključiva nadležnost entiteta.

– Nema nijedne nadležnosti u Ustavu BiH predviđene za BiH što se tiče pravosuđa. Kretaćemo se u okviru takvih opredjeljenja poštujući izričito Ustav i Dejtonski mirovni sporazum – istakao je Dodik.

On je zaključio da je Izvršni komitet SNSD konstatovao da su institucije Republike Srpske stabilne i da izvršavaju zakonom predviđene obaveze.

Pad bruto domaćeg proizvoda 3,3 odsto
Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je danas da je bruto domaći proizvod (BDP) u Republici Srpskoj od 1. januara do 30. juna pao za 3,3 odsto i poručio da je ekonomska situacija održiva, iako složena, te da su mjere koje je Vlada ranije preduzela dale rezultate.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska planirala povećanje BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini, te da pad uzrokuje bitne poremećaje u ekonomiji.

– Industrijska proizvodnja je pala za 6,8 odsto za prvih šest mjeseci, dok je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske od januara do maja manja za 12,3 odsto. Manji su i uvoz i izvoz, a pokrivenost uvoza izvozom je na nivou od 75 odsto – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

Prema Dodikovim riječima, Srpska je uspjela da sačuva prosječnu isplaćenu platu u maju na 950 KM.

– Danas smo isplatili penzije za koje je bilo potrebno ukupno 96 miliona KM i ta penzija ima elemente povećanja u odnosu na prošlu godinu – poručio je Dodik.

On je naglasio da Srpska ostaje stabilna što se tiče ukupnog duga, koji iznosi 5,4 milijarde KM ili 47,3 odsto BDP, dok javni dug iznosi 4,3 milijarde KM ili 37,3 odsto BDP.

– Vlada Srpske je kreirajući određene politike održala finansiranje i likvidnost budžeta koja je sada osigurana i mi nemamo problema sa budžetom i nećemo ga imati ni u narednih nekoliko mjeseci ukoliko situacija ne bude dramatično drugačija – naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da i Republika Srpska, putem kreiranja određenih linija, kao što je bio slučaj sa Kompenzacionim fondom i Garantnim fondom, mora nastaviti da obezbjeđuje sredstva kako bi pomogla određene sektore privrede.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je ugostiteljstvo veoma ugroženo, kao i da prerađivačka industrija bilježi pad, što govori o tome da je potrebno kroz budžet rješavati i goruće probleme tih sektora djelatnosti.

– Neće biti moguće pokriti sve gubitke, ali moramo doprinijeti da se održe radna mjesta – rekao je Dodik i dodao da je u proteklim mjesecima pandemije virusa korona u Srpskoj bez posla ostalo oko 4.000 radnika.