Dodik: Sada ću reći ko je kriv zbog toga što BiH nije država

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas na Jahorini da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana i naglasio da je priča o NATO i ANP izmišljena da bi se spriječilo formiranje vlasti na nivou BiH, ali da od toga neće biti ništa. Dodik je, ipak, rekao da razmišlja i o scenariju koji će uslijediti nakon što istekne taj rok i da će ideje izložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Ja ću biti u utorak na sjednici Predsjedništva BiH i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. Republika Srpska, Federacija BiH i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja mi ćemo imati prijedloge prema Federaciji i drugim narodima – rekao je Dodik.

Nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim, Dodik je rekao da je potrebno omogućiti legitimno predstavljanje i spriječiti opstrukcije, navodeći da je ruskog ambasadora upoznao o tome da treba omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje.
Dodik je rekao da je BiH neuspješan eksperiment, o čemu, kako je istakao, govori prisustvo OHR-a.

– Sam OHR je zloupotrijebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao. BiH je mogla biti uspješna zajednica. Ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR i oni koji stoje iza njega, zapadne zemlje – poručio je Dodik.

Ivancov je istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje