Dodik: Pređena je crvena linija, ovo je neizbježno

Milorad Dodik izjavio je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH prešla crvenu liniju i da, ukoliko ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH, neće biti Bosne i Hercegovine.

“SNSD je podržao da se sjednica u NSRS-u održi i da se predstavnici partija obrate kako bi se pristupilo utvrđivanju zaključaka. Veoma je važno očuvati jedinstvo u RS-u, ovo je jedno ključno pitanje, ustavna i politička malverzacija”, ocijenio je Dodik.
Naveo je kako je zbog odluke Ustavnog suda, za koju tvrdi da je neustavna, pređena crvena linija.

“Ne možemo pristati na floskulu kako je potrebno poštivati odluku Ustavnog suda BiH sve dok imamo trojicu sudija stranaca i dva doskorašnja člana SDA. Spekulativno i manipulativno djelovanje tih ljudi se uzdiglo iznad prava”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ima samo ono što je izričito dato BiH.

“Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda, pod političkim utjecajem centara moći Evrope i svijeta. Ova generacija političara će ostati ustrajna”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao kako će se u Parlamentu, ukoliko SNSD ne učestvuje u glasanju, po automatizmu praviti nova većina.

“Nijedna odluka u Domu naroda neće proći. U Domu naroda su četiri delegata iz SNSD-a i oni su glasali kako je dogovoreno. Mi smo samo posložili jedan novi prioritet. Pređena je crvena linija djelovanja”, kazao je on.

Navodi kako treba poštovati odluke zasnovane na pravu, ali kako je odluka Ustavnog suda BiH podvala.

“90 hiljada hektara zemlje pripada opštini Trebinje”, kazao je on.

Navodi kako nema drugog nivoa vlasti u BiH koji bi mogao osporiti odluku Ustavnog suda BiH.

“Ovo je sprega SDA i sudija. Pozivam javnost da stane iza nas. Mi ćemo već naredne sedmice predložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine koji će regulisati ovo pitanje. Ticat će se mehanizma zamjene stranih sudija”, rekao je on.

Dodao je da je pozvao ambasadore Kvinte i ambasadora Evropske unije.

“Njima je jasno rečeno da je pređena crvena linija i da moramo riješiti pitanje Ustavnog suda… Ako se to ne riješi, neće biti BiH. Postigli smo jedinstvo u RS-u”, zaključio je Dodik.