Dodik je ovo uradio Inzku i SADA ČEKA POTEZ koji će odlučiti i njega i Inzka I BOSNU

Može da ide i na više instance od Vijeća sigurnosti i da obavještava koga hoće, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik visokom predstavniku Valentinu Inzku nakon najave ovog austrijskog diplomate da će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti o netačnim tvrdnjama o državnosti Republike Srpske.
Ova Dodikova poruka Inzku izrečena jučer pretvorila se u zadatak za Vladu RS-a da u narednom izvještaju koji će uputiti Vijeću sigurnosti UN-a posveti čitavo jedno poglavlje visokom predstavniku u BiH.

U Vladi RS-a je za Večernje novosti potvrđeno da će “posebno biti obrađene Inzkove netačne izjave o državotvornom statusu RS-a”.

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su važni stavovi RS-a koji se iznose u izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a “da bi svi koji se interesuju za sitaciju u BiH imali cjelovitu sliku, a ne jednostranu, kako to prikazuje Inzko”.

S druge strane, pak, izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Inzko se u subotu javno osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze organa vlasti Republike Srpske u vezi s neustavnim obilježavanjem Dana RS-a 9. januara.

“Proslavljanje Dana RS-a 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS-a s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno”, naveo je Inzko.

REAKCIJA NA IZJAVE11.1.2020. u 16:25
Inzko: Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno

On je poručio da je “obilježavanje Dana RS-a na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati”.