Dodik: Bošnjaci, NEMOJ VIŠE DA STE DOŠLI U ŠKOLE I OVO REKLI

Upitan o najavi Željka Komšića da će sjednicu Predsjedništva BiH sazvati tek kada bude prihvaćen ANP koji bi zatim bio upućen u sjedište NATO-a u Briselu, Dodik kaže da je svašta moguće i da sporazum nije obavezujući za nekoga ko nije potpisnik.

Ističe da on nije siguran da će, uprkos sporazumu, Vijeće ministara BiH biti formirano u zadatom roku od 30 dana.

“Vidjet ćemo, opstrukcije su moguće. Nije ovo sporazum obavezujući za nekoga ko nije potpisnik, ovdje su potpisnice tri političke partije koje su izborni pobjednici kod svojih naroda”, rekao je Dodik.

“Nisam siguran, ali mi je na neki način i svejedno. Smatram da je bilo neophodno doći do ovog sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati hoće formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne insistiraju zato što nema konsenzusa. NATO je priča izmišljena od Bošnjaka”, kaže Dodik.

Naglašava da će, ukoliko vlast ne bude formirana, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

To znači da će se RS povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužilaštva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH.

“Oteli su nam 83 nadležnosti i prenijeli na nivo BiH, sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH ovdje eliminiše i zabrani”, rekao je Dodik i podsjetio da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti i državne funkcije i ovlasti koje nisu Ustavom izričito date BiH.

On ponavlja da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma koji ćemo nastaviti poštovati.

Dodik, međutim, kaže da je spreman i na drugi scenarij, da vlast bude formirana, te dodaje da će u tom slučaju pokušati neku vrstu reforme.

“Ja sam spreman da poštujem ovaj sporazum, da uđemo u Vijeće ministara, da radimo na evropskim integracijama, da sarađujemo s NATO-om na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno… Ako traže 50 ljudi za Afganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće da zarade pet hiljada dolara mjesečno, pa da idu… Ali, izvinite, više neće moći da dolaze u škole, da pričaju kako NATO nema alternativu”, ističe Dodik.