Dodik: Bošnjaci, NEĆETE to uraditi, JER JA NE DAM! Ne nadajte se

Dodik je izričit da se u Principima za formiranje vlasti ne spominje ANP i da on neće biti poslan u Brisel.

“BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao ‘čitajte kako piše, razumite kako je napisano'”, ponavlja Dodik.

Objašnjava da u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali prije svega s EU, dok se nigdje ne spominje NATO.

Govoreći o spornom članu 3, koji se tiče NATO-a, Dodik kaže da se u njemu nijednom riječju ne spominje akcioni plan, već se navodi da će se poštovati Ustav i zakon, ali uključujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH, što do sada ni u jednom aktu nije spominjano.

To znači da će se poštovati i Narodna skupština RS i njena rezolucija o vojnoj neutralnosti, koja je veoma jasna, kao i da se neće prejudicirati buduće odluke u vezi sa članstvom u NATO-u.

Upitan da li druga dva potpisnika sporazuma Bakir Izetbegović i Dragan Čović znaju da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik kaže:

“Znaju, rekao sam im direktno u razgovorima”.

Dodik kaže da s Rusijom ima iste odnose kao sa SAD-om, ali da nije Rusija ta koja se petlja u odnose i dešavanja u BiH, nego Zapad.