Dodik: Bošnjaci, DOK JE MENE, nećete to vidjeti ni za 300 godina!

Nema puta BiH u NATO, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u odgovor na spekulacije da je dogovorom s Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.
Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslan u Brisel, jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio viši od onog koji trenutno ima Srbija, kaže Dodik za Tanjug.

“Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO, i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno, pa ako ne valja NATO, neka se povuku iz toga”, naglasio je Dodik u intervjuu Tanjugu.

On tako odgovara na kritike opozicije u RS da je potpisivanjem Sporazuma o principima za formiranje Vijeća ministara s Izetbegovićem i Čovićem odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske i učinio ustupak Federaciji BiH, ali i na spekulacije javnosti o tome da li će ANP biti upućen u sjedište NATO-a u Briselu.

Kaže i da nije siguran da će Vijeće ministara biti formirano u roku od 30 dana, na kojem je sam insistirao.