Otkriveno kakve dokumente je Dodik predao Vučiću uoči razgovora u Bijeloj kući

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrio je kakve su dokumente iz RS dostavili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.U njima, kaže Dodik, ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova.
Dodik je podsjetio da je sa Vučićem, kada je bio u posjeti Banjaluci, razgovarao o tome u kom je statusu sada Republika Srpska.
Dogovorili smo se da ćemo mi njima uputiti informaciju o antidejtonskim ponašanjima i statusu srpskog naroda u BiH, koju Vlada razmatra, smatrajući da Srbija, koja je izložena dijalogu sa međunarodnim faktorima u pogledu tzv. Kosova, apsolutno treba da vodi računa i o Republici Srpskoj – rekao je Dodik.
On je istakao da ne treba dozvoliti da se dogodi da jedni imaju prava na nezavisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zagarantovana Dejtonom.
Dodik smatra da je to teško opterećenje za predsjednika Srbije.
Razumijem njegovu potrebu da on to sve sagleda, te da vidi na koji način će moći da se to sve prihvati ili redukuje – rekao je Dodik.
On je naveo da je cilj da se na međunarodnim mjestima, gdje se razgovara o statusi ili dijalogu Prištine i Beograda, istakne kršenje međunarodnih sporazuma, kao vid pokazivanja na koji način je tzv. Kosovo došlo u poziciju da se samoproglasilo.
U tom pogledu velike su obaveze predsjednika Vučića i o samoj temi tzv. Kosova, ali mislim da postižemo dvije stvari, a to je da Vučiću pružamo jednu vrstu argumentacije o ponašanju međunarodne zajednice u dva slučaja koja su identična – tzv. Kosovo i Republika Srpska i u tom pogledu mi ćemo podržati rješenja koja Beograd u dijalogu sa tzv. Kosovom postigne – rekao je Dodik za ATV.
On je ponovio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, te da u tom pogledu Republika Srpska ima obavezu da Vučića informiše o kršenjima ovog sporazuma.
Podsjetimo, specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je da će se lideri Srbije i Kosova sastati da pregovaraju u Bijeloj kući 2. septembra.
(Slobodna Bosna)