Komšić: Mora hitno da se angažira vojska na granici sa Srbijom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je prisustvo migranata u manjem bh. entitetu “direktna posljedica Dodikovog odbijanja prijedloga da se na granici BiH sa Srbijom angažuju Oružane snage BiH’.
“Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH 11. juna prošle godine rezolutno odbio takvu mogućnost, čime su nastavljeni nelegalni prelasci migranata s teritorije Srbije na teritoriju BiH. On je time faktički migrante pozvao u entitet Republika Srpska (RS). Sve dok je to tako, i dok Dodik odbija da angažujemo OS BiH kako bi spriječili nelegalne ulaske migranata u BiH, i u oba njena entiteta, migranti koji se sada nalaze u entitetu RS tu treba i da ostanu”, kazao je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.”Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik.